28
ژوئن

برای داشتن ساختمانی مقاوم از چه موادی باید استفاده کرد؟

مقاومت هر سازه در برابر زلزله به دو عامل اساسی بستگی دارد:

یکی نوع ساخت سازه و به کارگیری اصول و قوانین مهندسی در طراحی و اجرای آن و دیگری بزرگی و قدرت زلزله

در سالهای اخیر از طریق رسانه های گروهی هر چند وقت یک بار خبری در مورد روش های ابداعی مهندسان سازه برای مقاوم سازی ساختمان ها یا ساخت سازه های مقاوم در برابر زلزله شنیده می شود؛ شیوه هایی مثل قرار دادن ساختمان روی بلوک های لغزشی، حفر کانال های بسیار بزرگ در اطراف فونداسیون ها (پی ها)، معلق کردن ساختمان با زنجیر، آویزان کردن پاندول های بزرگ از سقف و…. نکته قابل تامل در مورد این راهکارها، تقریبا غیر عملی بودن آنها با توجه به وضعیت ساخت وساز در کشور های عقب افتاده آنهم در مقیاس وسیع است.

این امر در اکثر کشورها تا حدود زیادی نشدنی است و اگر هم قابلیت اجرایی داشته باشند بسیار هزینه بر بوده و برای تمام ساختمان ها قابلیت اجرایی ندارند. در کنار این روش ها، کارهایی مثل استفاده از جدا سازها، میرا کننده ها و جذب کننده های انرژی (قرار دادن فنرهای پلاستیکی ویژه یک یا چند لایه در پی ساختمان) برای کاهش خسارات و تلفات، عملی تر به نظر می رسد.

با توجه به توضیحات فوق، در حال حاضر بهترین راه حل یافتن شیوه هایی برای بهبود روند ساختمان سازی کنونی است. یعنی با تغییراتی چند در روش های اجرایی و صد البته با انجام کارها بر اساس ضوابط و آئین نامه ها از ابتدا تا اتمام کار اجرایی پروژه ها، می توان به نتایج بسیار بهتری دست یافت.

حریق و آتش سوزی از خطراتی است که ساختمان ها را تهدید می کند. اما دست پیدا کردن به ایمنی کامل در برابر آتش ممکن نیست. نقطه ضعف های سازه با مصالح ساختمانی مختلف زمانی مورد توجه قرار می گیرد که یک آتش سوزی جدی با تلفات مالی و جانی اتفاق بیفتد. یکی از مسئولیت سازندگان مقاوم سازی ساختمان ها و به حداقل رساندن خطرات حریق در ساختمان ها و آگاهی از مقاومت مصالح ساختمانی در برابر حریق است.

میزان مقاومت مصالح ساختمانی در برابر حریق به عوامل زیر بستگی دارد:

مقدار سیمان استفاده شده در بتن

دانه بندی و نوع سنگ دانه ها

نسبت آب به سیمان در بتن

مقاوم سازی چیست؟

مقاوم سازی به معنای بهبود عمل کرد المان های سازه ایی سازه، در برابر عوامل مخرب و آسیب زا طبیعی مانند زلزله و … می باشد. همان گونه که بیان شد، مقاوم سازی سازه را می توان برای ساختمان های فلزی به کار برد به این صورت که:

در اجزا و المان های سازه ایی  سازه فولادی می توان با تعبیه ورق ها ( پلیت ها ) یا اضافه کردن بادبند ها سازه را مقاوم سازی کرد. برای مقاوم سازی سازه های بتنی نیز می توان با استفاده از روش های نوین و هم چنین اضافه کردن دیوار برشی سازه را مقاوم سازی کرد.

لازم به ذکر است که از جمله روش های مقاوم سازی مدرن می توان علاوه بر موارد بالا به موارد زیر اشاره کرد.

مقاوم سازی با دیوار برشی در سازه های بتنی و فولادی

مقاوم سازی ساختمان با دمپر و میراگر ها

مقاوم سازی با استفاده از جرم متمرکز پاندولی

استفاده از ژاکت فلزی و بتنی برای مقاوم سازی

استفاده از بد بندهای کمانش تاب در مقاوم سازی ساختمان

استفاده از جداگرهای لرزه ای برای افزایش مقاومت ساختمان

اگر می خواهید بدانید کدام یک از این روش ها بهتر است باید بگویم که همه چیز به شرایط ساختمان بستگی دارد. هر کدام از این روش ها مزایا و معایبی دارند و باید با توجه به شرایط هر روش را به گونه ای انتخاب کرد که بتواند مقاومت سازه را تامین کند.

مراحل مقاوم سازی به این ترتیب است:

در اولین قدم بازرسی از ساختمان و ارزیابی اولیه و کیفی صورت می گیرد.

در مرحله بعد باید بازرسی کامل و مطالعات لازم روی ساختمان انجام شود. در این مرحله است که آزمایش ها و کنده کاری‌ها روی ساختمان صورت می گیرد تا نیاز به مقاوم سازی یا عدم نیاز آن مشخص شود.

با مشخص شدن هدف از مقاوم سازی طرح مورد نظر ارائه می شود.

مرحله آخر که مهم ترین مرحله است اجرای مقاوم سازی است. ممکن است در حین انجام کار نیاز باشد که برخی از بخش های ساختمان به طور موقت تخلیه شوند.

مقاوم سازی ساختمان و انتخاب شیوه هایی که صرفه اقتصادی دارند

در بسیاری از موارد، مقاوم سازی ساختمان و شیوه های تقویت ستون های فولادی اصلاً مقرون به صرفه نیستند. در این مواقع شاید تغییر کاربری راه بهتری باشد که به این ترتیب کنترل بار زنده سازه اتفاق می افتد. در مواردی نیز مقاوم سازی ساختمان نتیجه ای در بر ندارد و بهتر است کل ساختمان خراب و نوسازی شود. در این موارد هزینه کردن برای مقاوم سازی بیهوده است و موجب به هدر رفتن سرمایه خواهد شد.

استفاده از شیوه های مقاوم سازی ساختمان و شیوه های تقویت ستون های فولادی با بررسی مشاوران این حوزه تشخیص داده می شود. مشاوران متخصص با در نظر داشتن مزایا و هم چنین هزینه و زمان باید بهترین پیشنهاد مقاوم سازی را ارائه دهند.

می توانید برای اطمینان از انتخاب درست شیوه مقاوم سازی از چند متخصص برای این کار مشاوره بگیرید و در نهایت نیز بهترین شیوه را برای ساختمان خود انتخاب کنید. اجرای مقاوم سازی مهم ترین بخش آن است و هرگز نباید مصالح ارزان بی کیفیت را به مصالح با کیفیتی که قیمت بالاتری دارند ترجیح دهید.

گروت اپوکسی

گروت اپوکسی در حال حاضر توسط طیف گسترده‌ای از پیمانکاران مورد استفاده قرار می‌گیرد و روز به روز نیز به میزان مصرف آن اضافه می‌شود. در گروت اپوکسی بر خلاف گروت پایه سیمانی، از رزین های اپوکسی و پودر فیلر یا پر کننده استفاده شده است. گروت اپوکسی به شدت با دوام است و سطح صاف و بدون هیچ گونه لکه‌ای را به شما تحویل می‌دهد. به طور کلی گروت اپوکسی ویژگی‌های بسیار مثبتی دارد که آن را از موارد مشابه خصوصاً گروت پایه سیمانی متمایز می‌سازد.

لازم است تا پیش از انتخاب مواد مورد نظر خود با ویژگی‌های آن آشنایی کامل حاصل کنیم تا بتوانیم بهترین گروت اپوکسی انتخاب را رقم بزنیم. گروت اپوکسی شکل پذیر و بدون حلال و شامل ۳ جز است. گروت اپوکسی دارای رزین اپوکسی، سخت کننده، عمل آورنده آمین و دانه بندی ویژه سیلیسی است. در هنگام مصرف گروت اپوکسی کافیست سه جز آن با هم مخلوط شوند.

فواید گروت اپوکسی چیست؟

گروت اپوکسی باعث سخت شدن سریع سازه می‌شود که بستگی به دمای اطراف دارد. گروت اپوکسی دارای قابلیت بالای چسبندگی به زیر کارهای معدنی و فولادی دارد. گروت اپوکسی دارای مقاومت برابر ارتعاشات شدید است. گروت اپوکسی باعث سخت شدن بدون جمع شدگی است. گروت اپوکسی دارای مقاومت بالا در برابر حملات مواد شیمیایی است. گروت اپوکسی دارای مقاومت مکانیکی بسیار بالایی است.

موارد مصرفی گروت اپوکسی چیست؟

گروت اپوکسی همانند انواع دیگر گروت دارای کاربردهای بسیاری می‌باشد و در موارد زیادی از آن استفاده می‌کنند. به خاطر چسبندگی فوق العاده‌ی آن به سطوح فلزی و بتنی از آن در اجرای زیر سری‌های فولادی، زیر صفحه ستون‌ها و تراز ماشین‌های سنگین استفاده می‌شود. برای پر کردن فضاهای خالی میان عناصر بتنی و فلزی نیز از آن استفاده می‌شود.

در کف سازی ها خصوصاً در کاشی کاری و سرامیک نیز کاربرد بسیار زیادی دارد. گروت اپوکسی مقاومت بسیار بالایی در برابر ضربه دارد و مقابل تغییر دما و حرارت نیز مقاوم است. گروت اپوکسی برای گروت کاری و ملات ریزی برای پیوند محکم سازه‌ای در شرایط باربری دینامیکی مناسب است.

ویژگی‌های مهم گروت اپوکسی

مقاومت بسیار بالا، دوام و عمر طولانی از ویژگی‌های منحصر به فرد گروت اپوکسی می‌باشد که باعث شده‌اند تا به ماده‌ای پر مصرف در صنعت ساختمان سازی تبدیل شود. اما ویژگی‌های دیگری نیز در این گروت وجود دارد که باعث منحصر شدن آن می‌شوند. به طور مثال فیلر یا پر کننده‌ی مورد استفاده در گروت اپوکسی می‌تواند رنگ آن را تغییر دهد.

در واقع شما می‌توانید رنگ مورد نظر خود را برای این گروت انتخاب کنید. این گزینه برای مواردی که در آنها گروت اپوکسی عیان است، بسیار پرکاربرد خواهد بود. ویژگی بسیار مهم دیگری که در گروت اپوکسی وجود دارد این است که در برابر ضربات وارده بسیار مقاوم است و به هیچ وجه ترک نمی‌خورد. این مساله باعث می‌شود تا گروت اپوکسی عمر بسیار طولانی ای داشته باشد و تا مدت‌ها نیازی به هیچ گونه ترمیم یا تعویض نداشته باشد. ویژگی‌ای که در صنعت ساختمان سازی بسیار مهم و مورد توجه است.